Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Köyde İngiliz Oyunu - http://www.catak.info/
   
 Köyde İngiliz Oyunu

Köyde İngiliz Oyunu
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.04.2009 - 01:03:33 


Bu husumetin kaynagı hangi zihniyet? Bu bölücü zihniyetler nereden türedi,amaçları ne,gerekçeleri neler? Köyde husumetin tohumlarını ektiklerinin farkında mıdırlar?


Bir bizde yoktu. Kim çıkardı, neden çıktı, hangi sâikler insanları bu duruma getirdi? Zaman ayrılık, gayrilik zamanı mı?  

Öncelikle şu iyi bilinmeli; bir toplumun veya topluluğun kendi içinde ayrılığa düşmesi düşmanlar için bulunmaz fırsattır. Hatta eğer tefrika yoksa oluşacak zemini hazırlamak, küçük kıvılcımlardan büyük yangınlar çıkarmak dün de bugün de netice veren bir stratejidir ve yaygın olarak kullanılmaktadır, uygulanmaktadır.Birlik ve dirliğimizi bozacak bu tür tuzaklara karşı uyanık olmak, her ferasetli insanın yapacağı iştir.

Fizikî bölünmenin sonucunda, maddî ve manevî yaraların açılacağı, gönüllerin kırılacağı, husumetlerin doğacağı ve çoğalacağı, fitne ve fesat tohumlarının yeşereceği, “ayrılıkta zülüm vardır” prensibinin işleyeceği aşikâr birer hakikattir.

Asıl olanın ve bize yakışanın birlik ve dirlikten geçtiğidir. Köyümüzü hep birlikte kalkındırmadan yana, güzelleştirmeden yana, büyütmeden yana, geliştirmeden yana fikirlerimizi, gücümüzü harcamamamız gerekirken, “bölünmenin faydaları” var demek, küçük olsun da benim olsun demekten başka ne anlama gelir ki?

Her gün birbirimize daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir günde ve çağdayız. Dostsuz, akrabayız, hısımız. Ve kardeşiz de… İçimizden bazılarımızın yaptığı hatalar olabilir. Bunu hep birlikte tedavi edeceğimize, kaşıyarak kangrene dönüştürmenin bir anlamı yok. Yoksa başkalarının eline fırsat vermiş oluruz. Büyüklükten doğan gücümüz parçalanmış olur. Birliğimiz ve beraberliğimiz örselenir ve yara alır.

Dışarıdan bakıldığında ve içerinden de görüldüğünde büyüyoruz; nüfus olarak, ekonomik güç olarak. Ve buna paralel, sıkıntılarımız da büyüyor. Büyümenin sonucu parçalanmak, bölünmek değildir. Büyük olmamın farkına varmak, büyük düşünmek, büyük fikirler taşımak… Bütün bunları inanmış, köyünü ve insanlarını seven bir kadro ile önce düşünce aşamasında olgunlaştırmak ve plânlamak, planlarımızı programlandırmak, programlarımız da kendimizin ve devletin desteği ile yılmadan ve birlikte hareket ederek, hayata geçirmek olmalıdır.

İsteklerimizi ısrarla takip etmemiz lazım. Nasıl ki, ferdî bir işimiz olduğu zaman, harcadığımız emekleri, köyümüz için de harcamamız gerekmez mi?

Şu unutulmamalıdır ki, bilimsel araştırmalar, yaşanan olaylar ve görülen misaller ve bu arada çeşitli kuruluşlarca yapılan plan çalışmaları, köylerin bölünmelerinden, yeni mahallî birimlerin doğmasından değil, köylerin idarî yönden birleştirilmesinden yanadır. Bu ünitelerin zamanla, belediyeler haline gelmeleri alt yapı hizmetlerinden, bütünüyle kamu hizmetlerinden daha çok yararlanmaları, hiç değilse köy halkının asgarî ihtiyaçlarının karşılanması ve köy müşterek mallarından birlikte yararlanılması bu şartlar içinde mümkün olduğu yönündedir. Belirtilen nedenle bir mahallenin veya mahallelerin bağlı olduğu köyden ayrılarak yeni bir köy haline getirilmesi ancak idarî, sosyal, iktisadî, coğrafî ve hukukî zorunluluklar ayrılmayı gerektirdiği takdirle kabul olunabilir.

Köyümüze bakılırsa, köyün genel iktisadî kaynaklarının ve yapısının çok iyi de olmadığı, gelecek yıllarda daha da kötüleşeceği, mahallelerin bağımsız bir köy haline getirildiği takdirde her iki köyün de iktisadî yönden zayıflayacağı ve yasaların yüklediği mükellefiyetleri yeterince yerine getiremeyeceği, ziraî, iktisadî, coğrafî herhangi bir nedenle ayrılmayı gerektiren bir durumun olmadığı ve orman içi köy olmasından dolayı sınırların tespitinin zor olacağı, ihtilaf doğacağı aşikârdır.

 Bu açıdan, hiçbir aklî ve mantıkî sebep ve sebepler yokken, bazı kişi ve kişilerin özel gayretleriyle nereye varacağı belli olmayan girişimlerde bulunmak köyümüzü, köyümüz insanlarını diğer köyler nezdinde aşağılamaktan başka bir davranış değildir. Gelecek nesillere de kötü bir miras bırakmaktan başka ne olabilir ki?

Ve yukarıda açıklanan nedenlerle, mahallelerimizin bağımsız köy olmasında coğrafî, idarî, ekonomik, sosyal, kültürel ve kamu yararı bakımlarından hiçbir zorunluluk bulunmadığı, tersine olarak kamu hizmetlerinin götürülmesinde güçlükler meydana getireceği anlaşılacağından, bağımsız köy olma isteminin gerekli mercilerce reddedileceği açık beyan ortadadır.

          En kısa zamanda bu hevesten vazgeçilerek, kafalarda, gönüllerde oluşan şek ve şüphelerin, köyün ileri gelen zevatlarınca giderilmesi yoluna gidilmesi, geleceğimiz açısından en hayırlı bir davranış olacaktır.
 

Ferdî ve mahallî menfaatlerden yana değil, umumun menfaati ve mutluluğundan yana olmalıyız. Ferdî ihtiraslarımızı insanlarımızın husumetine sebep olacak şeyler üzerinden gerçekleştirmek vebali büyük bir davranıştır.

Selam ve dua ile kalın…

Ahmet KARAHAN

 



 Editör :  Ahmet KARAHAN

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 215 Puan Verildi
7101 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 5 )   

 tuncay

19.06.2009 08:54:35 

  Tabuları Yıkmak

Cevapla


Einstein dediği gibi, "insanın tabularını yıkmak atomu parcalamaktan daha zordur."


İp Adresi Kayıtlı   

 Bende Saklı

16.06.2009 22:46:30 

  Cevap ; Sorun Bölünmeyle Çözülecekse Bölün

Cevapla


Alnt : Köyden biri

Yıllar önce karşı çatakta bir mahalleye yol vurulması için köye bir makina gönderiliyor. Ve o dönemin sayın muharı diyor ki siz benden izinsiz nasıl köye yol vurursunuz. Onların yola ihtiyacı yok. Muhtarın kim olduğunu merak ediyorsunuz değil mi?

O muhatarın kimliği alenen ortada ya hırsızlık yapan tefecilik yapan muhtarları biliyor musunuz ?


İp Adresi Kayıtlı   

 Köyden Biri

9.05.2009 02:18:08 

  Sorun Bölünmeyle Çözülecekse Bölün

Cevapla


Yıllar önce karşı çatakta bir mahalleye yol vurulması için köye bir makina gönderiliyor. Ve o dönemin sayın muharı diyor ki siz benden izinsiz nasıl köye yol vurursunuz. Onların yola ihtiyacı yok. Muhtarın kim olduğunu merak ediyorsunuz değil mi?


İp Adresi Kayıtlı   

 eimmetül vel hutaba

28.04.2009 22:55:01 

  Bölünmeliyiz

Cevapla


Neden ki hizmetleri öne cıkarmıyorsunuz hizmet ehli olanları göreve talip oluyorlar başarı lazım değil ki millete secim akşamı hizmeti kimse benimsemedki sadece muhtarlık karşı beri milliyetciliğinden ibaret oldu bunları niye dile getirmiyorsun yolları mahalle leri değirmenleri niye gün yüzüne cıkarmıyorsunuz sırf muhtarla aynı soyadı taşıdığınız için mi okul gecesi oldu katkınız bile olmadı sizin taraf yaparsa normal ustalı ayrılsa ayıp bırakın bu edebiyatları kardeşim benim mesajım size idi yazıyı sileceksiniz


İp Adresi Kayıtlı   

 eimmetül vel hutaba

28.04.2009 22:53:41 

  Bölünmeliyiz

Cevapla


Selam sayın hocam çok iyi bir derleme hazırlamışsın ama, bu işler masa başında otrup analizle olmuyor. Köyün havasını, suyunu insanının teneffüsleriyle oluyor. Köyümüzün büyüklüğü cevreye karşı sadece bir duruştur. Bence o da zenginliğimizin saygınlığı.


İp Adresi Kayıtlı   

Sayfa  

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
KUSURLU TARİH OKUMALARI 1: Tarih Bağnazlığı

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
KUSURLU TARİH OKUMALARI: Hamasetten Arındırılmış Bir Tarih Mümkün mü?
Her topluma hatta her insanı hakkaniyetle kapsayan, kucaklayan ve koruması altına alan evrensel objektif bakış açısının varlığından bahsetmek mümkün mü?...
 
 Takvim

Mart 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 2
 Bugün : 438
 Dün : 369
 Toplam : 1238411
 Ip No : 3.89.116.152
     

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

64.857,12 saniye.