Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

KUSURLU TARİH OKUMALARI: Hamasetten Arındırılmış Bir Tarih Mümkün mü? - http://www.catak.info/
   
 KUSURLU TARİH OKUMALARI: Hamasetten Arındırılmış Bir Tarih Mümkün mü?

KUSURLU TARİH OKUMALARI: Hamasetten Arındırılmış Bir Tarih Mümkün mü?
 Yazı Boyutu

 Tarih : 10.03.2024 - 01:30:02 


Her topluma hatta her insanı hakkaniyetle kapsayan, kucaklayan ve koruması altına alan evrensel objektif bakış açısının varlığından bahsetmek mümkün mü?


Tarihe tek nokta perspektifinden bakıldığı için geçmişi dürüstçe ve samimiyetle anlamaya çalışmak pek mümkün değildir. Tarih bilimcileri her ne kadar tarihi olayların kendi dönemi içinde okunması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyleseler de bu pek mümkün olmamakla birlikte aslında bir noktadan sonra fayda sağlamamaktadır. Olayları yaşanan dönem şartlarına göre değerlendirmek tarih ilmine objektif bir bakış kazandırsa da burada sorunlu olan ve gözden kaçırılan önemli nokta, objektifliğin tanımı belki kriterleridir. Aslında bu yönüyle bilimler içinde en dinamik ve bir o kadar da en dönek olan bilim alanı tarihtir.

Her topluma hatta her insanı hakkaniyetle kapsayan, kucaklayan ve koruması altına alan evrensel objektif bakış açısının varlığından bahsetmek mümkün mü? Hele hele bu, tarih söz konusu olduğunda yerel ve milli kapsayıcılığa sahip objektif bir tarih anlayışının ve bakış açısının mümkün olduğu söylenebilir mi? Kendi tarihi geçmişimize baktığımızda en tartışmalı konular olan dört halifelik dönemi, matbaanın topraklarımıza giriş serüveni, Tanzimat, Abdülhamit Han, Atatürk ve darbeler dönemi gibi mevzuları objektif bakış açısıyla en az bir tarihçiye sahip olduğumuz iddia edilebilir mi? Muhtemelen bu soruya olumlu cevap vermek isteyenler çıktığında herkes kendi ideolojik kutbunun fetişi haline dönüşmüş tarihçilerini örnek verecektir.

Bu yazımızda vurgulamak istediğimiz asıl konu tarihçilerin objektifliğini sorgulamaktan ziyade hangi ideolojik kutupta yer alırsa alsın hamaset bataklığına saplanmış tarihçilerin özelde kendi ideolojilerine, genelde toplumun selametine nasıl engel olduklarını vurgulamak ve dikkat çekmektir.

Ne yazık ki tarih yazınında ve okumalarında desteklenmek istenen ideolojik görüşe yatkın olan tarihî şahsiyetlerin kahramanlıkları sorgulanmadan ve eleştirel süzgeçten geçirilmeden yüceltilerek kusurlardan arındırılırken istenmeyen tarihî şahsiyetler ise hain ya da beceriksiz ilan edilmektedir. Bunun en güzel örneklerini yakın tarihimizin şahsiyetleri olan Abdülhamit Han, Sultan Vahdettin, Enver Paşa ve Atatürk ile ilgili kutuplaşmış tartışmalardır. Bizim buradaki meselemiz bu şahsiyetlerin kimler tarafından ve nasıl yüceltildiği veya aşağılandığı değil, yoğun bir hamaset vurgusuyla şahsiyetlerin birer fetişe dönüştürülerek tarih okumalarının kısır bir bağnazlığa sürüklenmesidir. Şahsiyetlerin kahramanlıkları üzerinden yazılan tarih, hamasetten arındırılmadığı sürece dünü hakkaniyetli bir şekilde gün yüzüne çıkarmayacağı gibi geleceğin inşasında da umut vaat etmemektedir.

***

                Şimdilik yazıyı burada sonlandırarak okurlar üzerinde bir merak duygusu oluşsun istiyoruz. Muhtemelen zıt kutuplara ait şahsiyetleri dile getirdiğimiz için okurlarımızın büyük çoğunluğunda iki tür beklenti oluşacaktır. Bir grup, kendisini bağnazlıktan kurtaramayıp eleştirdiğimiz kusurlu tarih anlayışını kendisine yakıştırmayıp karşıt bakıştan örnekler vereceğimiz beklentisine gideceklerdir. Diğer grup ise şahsiyetler üzerinden örneklendirmeler yaparak ağır ithamlarda bulunacağımızı düşünerek ön yargıda bulunacaklardır ve hatta bize karşı münafıklık ithamlarında bulunacaklardır. Mevcut tarih anlayışının dayattığı bu yaklaşımlar, içinde bulunduğumuz toplum itibariyle kaçınılmaz ve sıradandır. Zaten bizim de ele almak istediğimiz asıl mevzu bu sıradanlaşmış anlayıştır.

                Konuyu daha derinlemesine ve örneklere dayalı ele alacağımız başka bir yazıda buluşmak duası ile…



 Editör : Mehmet VARICI

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 40 Puan Verildi
 Kaynak :  Mehmet VARICI

 Kategori  Editörden

641 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Dil ve Mahremiyet Üzerine Bir Deneme

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
Yazı Eklenmemiş

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Aralık 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 12
 Bugün : 426
 Dün : 340
 Toplam : 1367432
 Ip No : 13.59.88.42
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 35.0619 35.1251
  Euro 22.3034 22.4511
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

54.835,27 saniye.